Verhoogde energieprijzen drukken op de bekostiging van het onderwijs

Hoge energieprijzen, verouderde schoolgebouwen en het inflatiespook: goed onderwijs wordt steeds duurder.  Er moet geld bij, anders zal het vroeg of laat ten koste gaan van de onderwijskwaliteit. In een interview met RTV Utrecht  op 15 februari 2022 werd Yvonne Hof, onze voorzitter college van bestuur gevraagd welke gevolgen zij merkt in deze prijsstijging bij Meerkring.

Ook Meerkring ziet de energiekosten stijgen door de ventilatie-eisen. Meerkring verwacht ook met hogere tarieven te maken te krijgen. "Ons contract loopt eind dit jaar af en zal dan opnieuw aanbesteed worden", aldus Yvonne Hof.  Maar we verwacht meer kostenstijgingen. "Ook de inflatie merken wij als scholenstichting. We krijgen bijvoorbeeld te maken met hogere kosten voor lesmaterialen, AVG en laptops."

Daarnaast krijgen we in 2023 te maken met de nieuwe wijze van bekostigen van basisscholen. Op dat moment vervalt de eenmalige vordering die de schoolorganisaties nu kunnen doen. Onder meer de PO-Raad heeft meerdere malen bij het ministerie benadrukt dat dit een fors negatief effect zal hebben op de vermogenspositie van schoolorganisaties.

We verwachten dat de stijgende kosten nu nog geen gevolgen zullen hebben voor het onderwijs of het personeel. Hof: "Het is echter wel van belang dat inflatie en extra kostenstijgingen meegenomen worden in de bekostiging zodat voorkomen wordt dat het wel effect gaat hebben op de beschikbare middelen voor personeel en lesmateriaal. Want, om goed en bevlogen onderwijs te (blijven) bieden is het nodig om te investeren. Dat komt ten goede van kinderen en daarmee uiteindelijk voor de samenleving als geheel."

Lees het hele artikel van RTV Utrecht> 
Media
  • Energieprijzen
Meerkringscholen zijn transparante scholen.
We laten zien welke keuzes we maken, en waarom openbaar onderwijs van en voor iedereen is.
Meerkringscholen begeleiden kinderen bij hun ontwikkeling
We gaan met ze mee op ontdekkingstocht en rusten ze toe voor de toekomst

Contact

Stichting Meerkring
Amsterdamseweg 41
3812 RP Amersfoort
Tel.: 033 479 98 17
E-mail: info@meerkring.nl

Plan Route

Social media

Volg ons op social media