Meerkring introduceert allereerste kinderbestuurder van Nederland

Meerkring introduceert allereerste kinderbestuurder van Nederland en tilt hiermee leerlingparticipatie naar een hoger niveau.

Op 1 juni 2023 zal de inspirerende en baanbrekende lancering plaatsvinden van de allereerste kinderbestuurder van Nederland bij Meerkring. Deze historische gebeurtenis markeert een nieuwe mijlpaal in leerlingparticipatie en geeft kinderen de kans om te werken aan competenties die hen helpen in het vormen van betrokken en actieve wereldburgers. Christian van den Brink, huidig lid college van bestuur, zal op deze bijzondere dag het stokje overdragen aan de kinderbestuurder en neemt hiermee op buitengewone wijze afscheid van 32 jaar Meerkring. 

Meedenken zorgt voor nog beter onderwijs

Meerkring, een vooraanstaande onderwijsstichting in Amersfoort, heeft altijd gestreefd naar het bevorderen van actieve betrokkenheid van leerlingen bij het besluitvormingsproces. Met de benoeming van de eerste kinderbestuurder van Nederland zet Meerkring een nieuwe standaard voor leerlingparticipatie in Nederlandse scholen. De impact van het aanstellen van een kinderbestuurder draagt niet alleen bij aan wereldburgerschap, maar ook aan 'goed onderwijs'. Zoals de inspectie onlangs bij Jenaplanschool De Bieshaar opmerkte: "Laat kinderen meedenken over hoe onderwijs wordt gegeven, dan wordt het alleen maar beter." Zo waren de leerlingen uit de leerlingenraad betrokken bij de ontwikkeling de kinderversie van ons nieuwe strategisch beleidsplan ‘Open je Wereld. 

Inauguratie op 1 juni

De inauguratie van de kinderbestuurder vindt plaats tijdens een speciale ceremonie op 1 juni tussen 16:45 uur tot 17:30 uur. Hierbij zijn o.a. aanwezig: het bestuur van Meerkring, de kinderburgemeester van Amersfoort, Lynn Verhoeven en tevens leerling op ods De Achtbaan, één van de Meerkringscholen en wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh. Deze gebeurtenis benadrukt het belang van leerlingparticipatie en de toewijding van Meerkring aan het bevorderen van wereldburgerschap in het onderwijs onderstrepen. Op deze middag neemt eveneens Christian van den Brink, lid college van bestuur afscheid van Meerkring en draagt met trots dan letterlijk het stokje over aan de kinderbestuurder. Meerkring nodigt de pers van harte uit om aanwezig te zijn bij deze historische gebeurtenis en samen met ons de toekomst van leerlingparticipatie in Nederland te vieren.

"De introductie van de kinderbestuurder bij Meerkring is een belangrijke stap voorwaarts in ons streven naar een onderwijsomgeving waarin kinderen kunnen groeien en bloeien als wereldburgers. De kinderbestuurder krijgt een duidelijke opdracht op het gebied van leerlingparticipatie, talentontwikkeling en ‘goed onderwijs', aldus Yvonne Hof, voorzitter college van bestuur. "We geloven dat leerlingparticipatie essentieel is voor het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, kritisch denken en empathie bij kinderen. Door kinderen de kans te geven verantwoordelijkheid te dragen en samen te werken met het bestuur van hun school, bereiden we hen voor op een actieve rol in de maatschappij”, aldus Ad Goenee, programmadirecteur kansrijk onderwijs.

Rol van kinderbestuurder

De kinderbestuurder vormt een cruciale schakel tussen de leerlingen en de schoolorganisatie, en zal proberen de samenwerking met de Gemeente Amersfoort verder te versterken. Door leerlingen actief te betrekken bij besluitvorming, kunnen zij hun stem laten horen en invloed uitoefenen op belangrijke kwesties die hun school en gemeenschap beïnvloeden. Deze unieke samenwerking tussen Meerkring, de kinderbestuurder en de kinderburgemeester van Gemeente Amersfoort stimuleert de participatie van kinderen in het democratisch proces en bevordert een gevoel van verantwoordelijkheid en gemeenschapszin.

Nieuwsgierig?

Lees hier het nieuwsbericht van het AD en De Stentor. En bekijk hier onze kinderversie van het strategisch beleidsplan: Open Je Wereld_Doelen en ambities_kindversie.pdf

Zie ook het AD nieuwsbericht
Media
  • Bestuur_Meerkring-0686 Middel
Meerkringscholen zijn transparante scholen.
We laten zien welke keuzes we maken, en waarom openbaar onderwijs van en voor iedereen is.
Meerkringscholen begeleiden kinderen bij hun ontwikkeling
We gaan met ze mee op ontdekkingstocht en rusten ze toe voor de toekomst

Contact

Stichting Meerkring
Amsterdamseweg 41
3812 RP Amersfoort
Tel.: 033 479 98 17
E-mail: info@meerkring.nl

Plan Route

Social media

Volg ons op social media